Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Η Libertas ταρακουνάει τις Βρυξέλλες!

Στις 19-20 Απριλίου πραγματοποιήθηκε η ετήσια Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες. Για εκείνους που δουλεύουν στην περιοχή Σούμαν, ή απλά μένουν εκεί, η κυκλοφορία ήταν αδύνατη. Κλειστοί δρόμοι παντού για λόγους ασφαλείας, καθώς το μετρό Σούμαν ήταν κλειστό και τις δυο μέρες. Λογικά ο κόσμος δεν ήταν και πολύ χαρούμενος που θα έπρεπε για δυο μέρες να βρε άλλο τρόπο μεταφορας.. Εγώ πάντως δεν ήμουν χαρούμενη καθόλου. Και σκεφτλομουν, πόσα χρήματα ξόδεψε η ΕΕ να ασφαλίσει την περιοχή, αλλά και πόσα χρήματα ξόδεψε κάθε κράτος μέλος για να στείλει το πρωθυπουργικό team στις Βρυξέλλες..
Και πάλι αυτό μπορεί να μην ενοχλεί κάποιους, δεδομένου ότι η Συνδιάσκεψη αποσκοπεί στη λήψη αποφάσεων για σημαντικά θέματα, όμως η οικονομική κρίση για παράδειγμα.
Εδώ είναι το πιο ειρωνικό σημείο της υπόθεσης: Το πρωί της 18ης Απριλίου , οι "μεγάλοι" της ΕΕ βρεθήκαν για πρωινό συνολικού κόστους 1.8 εκατομμυρίων Ευρώ (!), με σκοπό να "παροτρύνουν" την Ιρλανδία να ψηφίσει υπέρ της Συνθήκης της Λισαβόνας.
Φυσικά κανείς δεν γνώριζε για αυτή τη συνάντηση, πόσο μάλλον για το πόσο κόστισε. Και σκέφτομαι ακόμα μια φορά: αλήθεια, πόσο ειτωνική εικόνα, Συνδιάσκεψη για να βρεθεί μια Ευρωπαϊκή λύση στην οικονομική κρίση, αλλά την ίδια στιγμή πρωινό πολυτελείας; 
Αυτή είναι η Ευρώπη που θέλουμε; 
Στην περιοχή Σούμαν εκίνη την ημέρα έγινε μια διαδήλωση με τίτλο "Democracy for Breakfast" από το καινούριο κόμμα Libertas. Υποστηρικτές της δημοκρατίας και διαφάνειας στην ΕΕ, οπάδοί της Libertas πάτησαν πόδι. "No means no", "Vive la Demacratie" και "No way Jose" ήταν μερικά από τα πανώ τους, τα οπόια αφορούσαν στην Ιρλανδία και στην απαίτηση να σεβαστεί το αποτέλεσμα του δημοκρατικού δημοψηφίσματος που απέρριψε τη Συνθήκη. 
Τουλάχιστον υπαρχουν κάποιοι που δίνουν δεκάρα.. Η Libertas απλώνεται στην Ευρώπη και αποκτά δυνατή φωνή: Δημοκρατία, ευθύνη, διαφάνεια. Η σελίδα της επίσης ενημερώνεται καθημερινά και μάλιστα καλέι την ενεργή συμμετοχή των πολιτών σε πανευρωπαϊκό διαγωνισμό για το πιο έξυπνο διαφημιστικό πόστερ που θα δημοσιευθεί για τις εκλογές! Όσοι έχουν καλλιτεχνική φλέβα λοιπόν μπορούν να συμμετέχουν και να δουν το πόστερ τους στο κέτρο των Βρυξελλών!
www.libertas.eu. Το ερώτημα είναι απλό: Θέλετε δημοκρατική Ευρώπη; Θέλετε να γνωρίζετε κάθε τι που γίνεται στις Βρυξέλλες και όχι μόνο αυτά που θέλει η ελίτ να μάθετε; Θέλετε να έχετε ουσιαστικό λόγο στα Ευρωπαϊκά θέματα; 
Αυτά θέλει η Libertas και για αυτά παλεύει. Καιρός είναι να παλέψουμε κ μεις για αυτά που είναι δικά μας αλλά σταματήσαμε να τα διεκδικουμε. Εμείς είμαστε η ΕΕ, όχι μερικοί εκλεκτοί και μη-εκλεγμένοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου